Usein kysytyt yksityisellä sosiaalipalvelualalla ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta
6.2.2018
Usein kysytyt yksityisellä sosiaalipalvelualalla ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta
JHL aloittaa yksityisellä sosiaalipalvelualalla ylityö- ja vuoronvaihtokiellon torstaina 8.2.2018 kello 06.00. Kielto ajaa jäsenten etua. Tältä sivulta löydät vastauksen kysymyksiin, jotka koskevat yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelevien ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa.
JHL aloittaa yksityisellä sosiaalipalvelualalla ylityö- ja vuoronvaihtokiellon torstaina 8.2.2018 kello 06.00. Kielto ajaa jäsenten etua. Tältä sivulta löydät vastauksen kysymyksiin, jotka koskevat yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelevien ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa.
Olen työsopimuksella sopinut varallaolosta. Mitä tapahtuu, jos minut kutsutaan töihin varallaolosta? Voinko kieltäytyä?
Se, että olet työsopimuksella sopinut varallaolosta ei tarkoita sitä, että olet sitoutunut tekemään ylityötä. Liiton päätöksellä ylityö on kiellon piirissä, joten sitä ei tehdä varallaolonkaan aikana. Luottamusmiehet käyvät työnantajien kanssa läpi työtaistelutoimien vaikutukset ja rajaustarpeet myös varallaolon osalta.
Sama koskee myös paikallisia sopimuksia varallaolosta.
(tämä kohta täsmennetty 5.2. klo 17.11)
Minun pitäisi päästä lapsen vasu-keskusteluun päiväkotiin. Voinko vaihtaa vuoroni työkaverin kanssa vaikka vuoronvaihto on kielletty?
Vuoronvaihtokielto koskee työnantajan määräämää vuoronvaihtoa. Vuoronvaihtoja voi tehdä, jos työntekijät saavat niistä sopia niistä keskenään. On mahdollista, että työnantaja estää työntekijöiden oma-aloitteisen vuoronvaihdon vastatoimena ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon.
Teen töitä osa-aikaisesti. Työsopimuksella on sovittu 30 tunnin työviikosta. Voinko tehdä lisätöitä ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana?
Kyllä voit. Lisätyö ei ole kiellon piirissä. Osa-aikaiset voivat tehdä lisätöitä aina täyteen työaikaan saakka (38 tuntia 50 minuuttia / viikko). Osa-aikaisten omassa harkinnassa on se, tekevätkö he lisätyötä vai eivät. Huomaa kuitenkin, että ylityökielto koskee myös osa-aikaisten ylitöitä.
Jos työsopimuksella on sovittu lisätöiden tekemisestä, ei lisätöiden tekemisestä voi kieltäytyä ylityö- ja vuoronvaihtokiellonkaan aikana.
Olen iltapäivän äärivuorossa päiväkodissa ja muut työntekijät sekä esimies ovat jo lähteneet. Viimeistä lasta ilmoitettiinkin haettavan puoli tuntia ilmoitettua myöhemmin ja työvuoroni loppuu sitä ennen. Jos jään vielä töihin, venyy työvuoroni yli 8 tunnin pituiseksi ja syntyy ylityötä. Mitä teen?
Yritä tavoittaa esimies ja ilmoita hänelle tilanteesta ja muistuta ylityökiellosta. Mikäli hän ilmoittaa, että pidentää vuoroasi puoli tuntia, kysy eikö joku muu voisi tulla loppuajaksi. Mikäli esimies vertaa perusteltuun syyhyn muuttaa työvuoroluetteloasi, niin noudata sitä. Ilmoita kuitenkin, että viet tästä tiedon luottamusmiehelle. Lasta ei missään tapauksessa saa jättää yksin ennen vanhempien saapumista!
Saan soiton illalla/aamulla työkaveriltani, että hän on sairastunut eikä pääse aamuiseen työvuoroonsa. Hän pyytää minua tulemaan aikaisemmin vuoroonsa. Mitä vastaan?
Kerro työkaverillesi, että on yhteydessä esimieheenne. Sano, ettet voi vaihtaa tässä tilanteessa vuoroa hänen kanssaan johtuen kiellosta. Mikäli esimies soittaa, pyydä häntä soittamaan sellaiselle työntekijälle, joka ei ole kiellon piirissä. Viimekädessä myös esimies itse voi tulla tilalle. Muistuta esimiestäsi siitä, että kielto on ollut tiedossa työnantajalla ja sijaisjärjestelyihin olisi pitänyt ryhtyä ajoissa.
Minua pyydetään siirtymään toiseen päivähoitoyksikköön kesken työvuoron siellä sattuneen yllättävän henkilöstövajeen takia. Voinko mennä?
Mikäli työvuorosi siirtymäaikoineen pysyy muuttumattomana, on sinun siirryttävä. Jos työvuorosi kuitenkin pitenisi tai lyhenisi alkuperäisestä, on sinun kieltäydyttävä vedoten kieltoon. Näihinkin tilanteisiin työnantajien on varauduttava kiellon aikana ja haettava työvoimaa, joka ei ole kiellon piirissä.
Meille kerrotaan seuraavan päivän iltapalaverista ja tulevasta koulutuksesta, jota ei ole suunniteltu työvuorolistoihin kenellekään. Onko meidän osallistuttava näihin?
Teidän ei pidä osallistua kumpaankaan tilaisuuteen, koska niitä ei ole teille suunniteltu työvuoroluetteloon määräajassa ja osallistuminen johtaisi mitä todennäköisimmin ylityön muodostumiseen. Nämä tilaisuudet eivät myöskään oikeuta työnantajaa muuttamaan työvuoroluetteloanne, koska ne eivät täytä perustellun syyn ehtoa, koska toiminta siis lastenhoitaminen ei vaarannu.